Какво е анална фисура?

Фисурата е цепнатина в аналната област, която не заздравява от само себе си. При инфекция тя причинява силна болка съпътствана от кръвотечение. В такива случаи се препоръчва незабавно да се обърнете към проктолог. Само лекар, специализирал в лечението на тази група заболявания, може да постави правилна диагноза и да определи от какво са предизвикани симптомите – хемороиди, фисура или – в по-лошия случай – злокачествено заболяване.

Фисурата възниква в резултат на извънредни натоварвания в долната част на корема или в аналната област. Затова често фисурата се развива при страдащи от запек, при бременни жени или родилки. Образувалото се сцепване не зараства от само себе си, за разлика от други рани и причината е в реакцията на сфинктера. От силната болка сфинктерът се свива, а това възпрепятства зарастването.

Comments are closed.

Хемороиди I-ви стадийХемороиди I-ви стадий

Хемороиди I-ви стадий

Възелчета, които се намират в аналния канал, понякога кървят или създават дискомфорт. Лечението е чрез използване на медикаменти или инфраред коагулация

Хемороиди II-ри стадийХемороиди II-ри стадий

Хемороиди II-ри стадий

Възли, които се подават извън ануса при изхождане, след което се прибират спонтанно. Лечението е амбулаторно чрез инфраред коагулация или лигиранес еластично пръстенче

Хемороиди III-ти стадийХемороиди III-ти стадий

Хемороиди III-ти стадий

Възли, които се прибират обратно в ануса с помощта на амбулаторно лечение. То може да бъде чрез инфраред коагулация или лигиранес еластично пръстенче.

Хемороиди VI-ти стадийХемороиди VI-ти стадий

Хемороиди VI-ти стадий

Добре видими възли извън ануса, които не могат да бъдат прибрани. Лекуват се чрез банд лигиране или се премахват оперативно.